Cuma, Şubat 01, 2008

Türkiye'den Global başarı çıkar mı?

Bizim Adam Olmak Gibi Derdimiz Yok!!!
Maksatımız Üzüm Yiyip Bağcıyı Dövelim.


webrazzi.com, Arda' nın websitesindeki yazıları okurken, ister istemez, insan ''Türkiye'nin birçok konuda olduğu gibi hiçbir zaman taklitcilikten öteye gidemez'' diye düşünüyorum.

kariyer.net in renklerini mor a dönüştürüp beni alın diye Monster a kur yapması insana bizler birsey yapıyoruz ama bunu büyütemiyoruz.Gelin bizi alın diye çalışması buna en iyi örnek.Satıp cebe para indirmek istiyoruz diye bas bas bagırıyoruz.

Sanırım insan kültürümüzün bunda cok etkisi var, yetişmiş elemanımız yok, olanlarda psikopat diye niteleniyor yada bulunmaz hint kumaşı sanmalarına ne denmeli....Büyük gruplar bundanda para yaparım edeasıyla bu işe giriyor.Yenibiriş ve Dogan ın tüm iştirakleri gibi, sonucta işini, hayallerini, gelecek hayatını zevk alarak, gerçekleştirmek isteyenlerin bu işe girmesi ile sonradan tüccar mantığı ile iş yapanların arasındaki farkı ortaya cıkarıyor.Bizde başarılı işe ortak olmak ,daha ileriye taşınmasında bir parça olmak yerine ona sahip olmak ve maksimum kazancla yok etmek üzerine kurulmuş zihniyetler olduğu sürece, biz sadece tüketiriz ve imkan varsa yok ederiz.

Birçok projemi keşke türkiye de olmasaydım da yurtdışında bunları global bir proje yapmış olsaydım diyenlerdenim.

Not:Dikey işleri olup, ona bağlı proje yapanları ve girişimcilik hüviyetinde iş yapanları bu konuların dışında tutuyorum.

4 yorum:

syd dedi ki...

Gerçekten de sonuna kadar katılıyorum. Konuyla ilgili blogumda bir yazı yazmıştım, linkini paylaşmak istiyorum. Okumanızı öneriyorum ve yorumunuzu gerçekten merak ediyorum. Sevgiler...

http://www.vebiki.com/turkler-fazla-mi-abartiliyor

e-yaprak dedi ki...

Herkesin hedefi ayni US deki de ayni hedef icin kosuyor. isi olusturayim buyuteyim sonra birisine satayim. Hatirlarim ben univ de iken hepsinin hayali "make my first million dollar then retirement" derlerdi sonra daha da fazlasini yaptilar. Avukatsan buro kurarsin sonra buyutup satarsin, muhendissin bir icat yaparsin buyutursun sonra birine satarsin...
Turklerin de farkli olmasin beklememek lazim yalniz buradan cikan fikirin US deki kadar kolaylikla buyumesi olasi degil zira local pazar kucuk. ABD deki acilista 250 milyon ile basliyor ustelik ingilizce urun... :-)

evaciton dedi ki...

Enteresan.
Hiç bir kariyer sitesinin savunucusu değilim. Eğer yanılmıyorsam Monster çok uzun yıllar önce zaten yurt dışında vardı. Yanılıyorsam lütfen beni düzeltin. Kariyer Panayırı'nda dinlediğim kadarıyla Türkiye pazarına yeni girdiler ve sanıyorum henüz tam olarak yayılmış değiller. Ayrıca sadece Monster değil hepsi satıcılarını firma firma gezdirerek vizden alır derler, demek zorundalar. Piyasaya başka nasıl girer bir firma?
Mor olunca bir başkasını taklit ettiği fikrine neden kapıldınızı merak ettim, izah ederseniz bilgimiz olsun. Bu arada Türkiye'de bir sürü site var, ve hangisinin daha iyi olduğunu elbette sizin ve benim gibi aday ve firma kullanıcıları değerlendiriyorlar. Mesela anladığım kadarıyla sizin için bir numara Kariyer Net. Bir başkası için diğerlerinden biri de olabilir. Değil mi?

Bu yazının asıl amacı Türkiye'nin taklitten öteye gidemediğini eleştirmek ise Monster yanlış bir örnek olur kanıa çünkü Türk menşeli değil.
Taklitler yok mu bol bol. Bu konuda haklısınız
Bunun dışında taklit olmayıp gerçekten girişimci olan bir sürü insan da var elbette.
Bu arada kendi kendisinin patronu olmak ve ikinci gün zengin olma fikrleri vardır doğrudur. Ama bir de girişmci ruha sahip olduğu halde ticareti bilmediği, ilk kez girmeye cesat ettiği pazarın koşullarını yeteri kadar iyi değerlendiremediği veya adapte olamadığı için bir süre sonra tasfeiye olanlar da var.

Ayrıca şöyle bir gerçeği de göz ardı etmemeliyiz, hepimiz üniversiteden çıktığımızın ikinci günü yönetici olacağımız yanılgısıyla mezun olduk. Demek ki bize bir şeler yanlış yansıtılıyor olabilir. Bunun "ikinci günden milyoner olma" manalitesini biraz olsun açıkladığı kanısındayım. Eskiden piyasa gerçeğini algılamak öğrenciler için kolay değildi. Gerçi şimdi de staj vesaire yapmadıysanız piyasayı algılamak hala kolay değil.
Ancak biraz azimli ve öğrenmeye hevesliyseniz ona göre hareket ediyorsunuz. Çok parlak gençler var, neler yapıyorlar.
Kısaca ister Türkiye'desiniz ister başka yerdesiniz, bence farkı yaratan tek şey sizsiniz.
Önemli olan yerinde oturmak yerine dışarı çıkıp fırsatlarınızı iyi kollayarak onları iyi değerlendirmek. Bu kadar kötümser olmayın, negatif enerji insanları iter. Kusura bakmayın yazı çok uzun oldu, iyi günler dilerim EVÇ

nerkn dedi ki...

Ortaokulda Fuzuli'nin Leyla&Mecnun kitabının aslında olan bir öyküyü yeniden anlatması olduğunu duyunca şaşırmıştım. Edebiyat böyle ilerliyor demiştim, eski olan şeyler üzerine yenilikler getiriyorsunuz.
Bilim bilim nasıl, Edison ampulü, gaz şebekesinin aynısı mantıkda yaratmış ve ilk amacı sokaklardaki gaz şebekesini değiştirmek, veya Einstain'nın geliştirdiği görelilik için kullanılan 4 denklemin hiç birini bulmadı, bunları mantık çerçevesinde birleştirdi.
Amazon, kitap satma işini internete taşımıştı. Yani taksimde değil internette.
Belki bilirsiniz google, yahoo ile konuştuğunda yahoo bizim zaten search engine'imiz var diyip göndermişti çocukları.
Yakın zamanlı bir örnek veriyim, groupon'u fransız bir arkadaşıma anlattığımda eskiden dergiler verirdi kuponları şimdi siteler mi veriyor demişti. Groupon 20Milyar dolarlık varoluşunu, var olan bir sistemi taklitle yaptı.

Yani hiç bişey sıfırdan olmuyor, binlerce akıl binlerce fikir ve hepsi birbirinin benzeri. Aralarından implemantasyonlar fırlıyor, belki başka koşullardan bir sonraki nesle kalıyor.

Türkiye'de eksik olan, insanların inancı. Türkiyeden, bizim insanımızdan bir şey çıkmaz düşüncesi. Google'ın ilk yatırım sermayesi 100bin$'ı ben bulamazdım.

Siz?